söndag 10 juli 2011

Helgonet

Helgonet
Det här är den fjärde fristående delen i Carin Gerhardsens Hammarbyserie. Jag har läst de tre tidigare böckerna och gillade dem. Helgonet är en spännande och på samma gång hemsk bok att läsa. Poliskaraktärerna i boken är bra och intressanta. Jag har fått en ny favorit i och med denna bok, Poliskvinnan Hedvig Gerdin, Gäddan kallad. Gäddan är 55 år har haft närmare 30 års bortvaro från polisarbetet och nu återinträtt i tjänst med inspektörsgrad. Hon är änka och har under många år varit hemmafru och under tiden skaffat sig en svensk juristexamen av doktorsgrad. Gäddan är självständig, intelligent och går sina egna vägar. De övriga i gruppen är lite förbryllade över henne men hon vinner med tiden deras förtroende.
Det är en otäck historia som Gerhardsen dukar upp. Ett idylliskt villaområde visar sig ruva på en ofattbar grymhet och människor är inte vad de utger sig för att vara. En omtyckt och respekterad familjefar blir mördad på väg hem från en pokerkväll med vännerna. Alla har bara fina saker att säga om honom. Men var han så präktig och god som alla säger? Gamla bortträngda historier kommer upp till ytan igen. Vad hände med det ryska sommarbarnet som försvann för ett antal år sedan? Var är hon? Hänger de båda händelserna ihop? Fler unga flickor visar sig vara "försvunna" i detta idylliska samhälle....och på internet pågår ljusskygga aktiviteter som får betydelse för historien.

Jag tycker handlingen i boken är spännande och flyter på bra. Det är otäckt och återigen tänker jag man skall vara lite skeptiskt inställd till människor som verkar "för bra". Lite sund misstänksamhet är ett bra utgångsläge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar